Tuigen en misvattingen

Julius K9 IDC Powertuig Camouflage2Op internet lees ik heel veel verhalen en opmerkingen van honden eigenaren over tuigen en daar wil ik graag een stukje over schrijven. “Een hond trekt harder met een tuig” is de opmerking die ik het meest lees. Maar dit verschilt heel erg per hond. De ene hond zal aanvoelen alsof hij harder trekt en de andere hond zal er juist veel minder door trekken. Allereerst is het uiteraard de keuze van de eigenaar waar de hond mee zal lopen. Het klopt dat een hond zijn nek en/of keel kan blesseren als hij te hard trekt en een halsband draagt, met een tuig is deze kans kleiner. Echter omdat een tuig op meerdere druk punten van het lichaam zit KAN een hond inderdaad zijn kracht beter verdelen of gebruiken waardoor de eigenaar hem niet kan houden. Maar dit is dus niet bij elke hond het geval.

Ook gisteren zag ik weer een dame advies vragen over tuigen in een groep voor honden op Facebook, de leukste opties kwamen voorbij, en zo ook het trek verhaal. Meteen daarna kwamen er mensen met anti trek tuigen als advies, waar mevrouw gelijk interesse in toonde. Maar wat is er gebeurd met trainen? Wij zijn van mening dat je een hond moet afleren om te trekken aan de lijn, ongeacht of hij een tuig of halsband draagt. Waarom gelijk correctie middelen? Zoals jullie misschien weten verkopen wij GEEN correctie middelen. Een reden hiervan is omdat we bij online bestellingen geen uitleg en advies kunnen geven over het artikel. Een andere reden is omdat het trekken aan de lijn soms een heel andere oorzaak kan hebben en het beter is om aan die oorzaak te werken dan aan het trekken zelf. Wij geloven dat met de juiste inzet je ook met een tuig je hond netjes naast kan leren lopen. Want er is ook een groep mensen die om medische redenen hun hond wel een tuig om MOETEN doen, en dan lukt het ook.

Het aller belangrijkste bij de aanschaf van een tuig, is dat deze goed aansluit op het lichaam van de hond en de juiste maat heeft. Voor vragen en advies kun je altijd mailen naar Kim

Ruffwear Webmaster tuigRuffwear Front Range HarnessRogue Royalty Supatuff Heavy Duty tuig paars1RIEMTUIGBLAUW140144566153885d1d55af5Julius K9 IDC Powertuig Lime Groen

One thought on “Tuigen en misvattingen

  1. belinda zegt:

    ik wil graag reageren op tuig misvatting. misschien een idee wat ik altijd doe.
    bepaalde tuigen hebben een borstring. als je hier de riem aan vast klikt trekt de hond minder omdat ie uit balans raakt als ie gaat trekken. het is helaas bij sommige rassen niet altijd mogelijk om dit met trainen weg te krijgen. (mijn akita krijgt een waas als er bepaalde honden voorbij komen, dan ben ik erg blij met een borstring)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *