Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
Mail ons voor advies
Review Logo10 @ Google
Webwinkelkeur
0
Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
Mail ons voor advies

Door Ann-Kristin Meyer, M.Sc. in Dierwetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen, 6 oktober 2024

Waarom je bottenbouillon zou moeten toevoegen als vast supplement in het dieet van je hond

Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands:

Geschreven door Ann-Kristin Meyer, M.Sc. in Dierwetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen, gespecialiseerd in hondenvoeding, eigenaar van HundeFoderNørden.

Bouillon, bottensoep, bottenbouillon—geliefde dingen hebben veel namen. Wat deze termen allemaal beschrijven, is de vloeistof die overblijft na het sudderen van de botten van verschillende dieren, zoals kip, rund, lam of kalkoen, in een kleine hoeveelheid water, soms met groenten. De vloeistof die overblijft is echter veel meer dan alleen kookwater. Het zit boordevol voedingsstoffen die vrijkomen uit het botweefsel tijdens de lange kooktijd. Onder deze voedingsstoffen bevinden zich glucosamine en chondroïtine, essentiële componenten van kraakbeen die belangrijk zijn voor de gezondheid van de gewrichten, evenals collageen, dat geconcentreerd raakt in de bouillon na uren—of zelfs dagen—van sudderen.

Collageen is een structureel eiwit dat de meeste mensen herkennen uit schoonheidsproducten voor mensen, omdat het bijdraagt aan de elasticiteit van zowel bindweefsel als de huid. Maar collageen heeft nog een heel belangrijke functie. Het ondersteunt spieren, botten, pezen en gewrichten—net als de dragende muren van een huis. Als deze niet stevig genoeg zijn, stort het hele huis in. Collageen is cruciaal voor het goed functioneren van het bewegingsapparaat. Dit is ook de reden waarom veel hondenbezitters steeds meer aandacht besteden aan bottenbouillon. De vloeistof is ideaal als dagelijks supplement en voorziet honden van een extra boost collageen, glucosamine en chondroïtine, die allemaal een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van het bewegingsapparaat van de hond.

Maar collageen doet meer dan alleen het stabiliseren van het bewegingsapparaat en het verbeteren van de elasticiteit van bindweefsel en huid. Collageen speelt ook een sleutelrol in het ondersteunen van de darmgezondheid van je hond! Zoals eerder vermeld, is collageen een eiwit dat bestaat uit veel verschillende aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, en de volgorde van deze aminozuren—oftewel het aminozuurprofiel—is uniek voor elk type eiwit. Collageen bestaat voornamelijk uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline, maar bevat ook aanzienlijke hoeveelheden van andere aminozuren, waaronder glutamine en arginine. Voordat ik uitleg waarom deze aminozuren—en dus collageen—gunstig kunnen zijn voor de darmgezondheid van je hond, is een beetje achtergrondkennis nodig.

Honden leven in een gevaarlijke wereld—er zijn bacteriën, virussen, toxines en andere zaken die hen ziek kunnen maken als ze het lichaam binnendringen. Om dit te voorkomen, worden honden extern beschermd door de huidbarrière en intern door de darmbarrière. De huid en darmen zijn de potentiële toegangspunten voor vreemde deeltjes en micro-organismen. Net zoals de huid beschadigd kan raken en schadelijke stoffen of organismen kan doorlaten, kan de darmbarrière ook "gaten" ontwikkelen, waardoor er een directe weg ontstaat voor vreemde deeltjes om in de bloedbaan van de hond terecht te komen. Deze aandoening, waarbij de darmbarrière doorlaatbaar wordt, staat bekend als "leaky gut." Leaky gut kan leiden tot veel verschillende gevolgen, waaronder immuunreacties zoals allergieën en voedselgevoeligheden, ontstekingsaandoeningen door het hele lichaam, maag-darmziekten, huidaandoeningen, een verzwakt immuunsysteem en gedragsveranderingen. De lijst is lang en laat duidelijk zien hoe belangrijk een intacte darmbarrière is.

Een van de oorzaken van leaky gut is een tekort aan het aminozuur glutamine, dat een van de belangrijkste voedingsstoffen is voor het behoud van de darmbarrière. En glutamine is een van de aminozuren die in collageen worden aangetroffen. Door je hond via zijn dieet glutamine te geven, bijvoorbeeld in de vorm van bottenbouillon, kun je de doorlaatbaarheid van de darmwand voor ongewenste vreemde deeltjes verminderen, waardoor de schadelijke gezondheidsgevolgen die eerder zijn genoemd, worden voorkomen. Maar niet alleen glutamine kan een positief effect hebben op de darmgezondheid. Een studie bij muizen die leden aan colitis, een chronische ontsteking van de darmen, toonde aan dat de aminozuren glycine en prolyl-hydroxyproline, wanneer ze oraal werden toegediend, een ontstekingsremmend effect op de darmen hadden. Beide aminozuren zijn belangrijke bestanddelen van collageen.

Het aminozuur arginine, dat ook een bestanddeel van collageen is, kan ook ontstekingsremmende effecten hebben. Een wetenschappelijke studie bij muizen met astma toonde aan dat arginine, wanneer het oraal werd toegediend, een ontstekingsremmend effect had op de luchtwegen en de symptomen van astma verminderde. Een andere studie bij ratten suggereert dat arginine een ontstekingsremmend effect kan hebben bij personen die lijden aan obesitas-gerelateerde ontstekingen.

Bottenbouillon kan veel meer doen dan alleen, dankzij de heerlijke smaak, de smaak van supplementen maskeren of kieskeurige eters aanmoedigen om voldoende voedsel te eten. Daarom is bottenbouillon terecht als een regelmatig supplement in het dieet van je hond.

De originele tekst kunt u hier vinden:
Orginele tekst

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »